بدنسازی یا زیباییاندام
بدنسازی یا زیباییاندام (Bodybuilding) عبارت است از ورزشی که در آن فرد با انجام تمرینات مختلف قدرتی و استقامتی بر روی عضلات خود، همچنین تغذیه مناسب و استراحت کافی به ساخت بدنی حجیم، کات شده و البته متناسب میپردازد.
بدنسازان برای رسیدن به فرم مناسب از وسایل و تجهیزات مختلفی استفاده میکنند، اما نکته قابل توجه این است که بدنسازی ورزشی که در آن مقدار وزنه ای که بلند میکنید اهمیت داشته باشد نیست. بلکه در این ورزش سعی میشود با بلند کردن وزنه متناسب عضلاتی که مورد نظر است را تحریک کرده و باعث شکل گیری آن ها شد.
آیا ورزش فیتنس با بدنسازی فرق میکند؟
بیشتر افراد بر این تصور هستند که فیتنس همان بدنسازی است اما باید بگیم که اینطور نیست. فیتنس یعنی ایجاد یک وضعیت سالم جسمانی که از ورزش، تمرینات هوازی و تغذیه مواد سالم حاصل میشود.
اما بدنسازی یعنی انجام ورزشهایی با وزنه که در تایم های زمانی مشخص تا سر حد توان، عضلات را درگیر میکند.
در واقع ورزش فیتنس خیلی اندام عضلانی و حجیمی برای شما به وجود نمی آورد و بیشتر به کشش عضلات منجر میشود اما بدنسازی باعث رشد و بزرگ شدن عضلات خواهد شد. بدنسازان بیشتر به برآمدگی و برجستگی عضلات و قوی تر و قدرتمند دیده شدن بوسیله عضلات حجیم خود، علاقه دارند.
در صورتی که فیتنس کاملا در خلاف این هدف عمل میکند. فروشگاه اینترنتی رزان کالا در موضوع ورزش و بدنسازی عرضه کننده تخصصی محصولاتی از این دست محسوب شده، شما میتوانید بصورت آنلاین ثبت سفارش نمایید و درب منزل تحویل بگیرید.
بدنسازی چه زمانی وارد ایران شد و اولین بدنساز ایرانی که بود ؟
تا پیش از سال ۱۳۰۰ شمسی نامی از ورزش پرورش اندام در ایران وجود نداشت و تنها ورزشکاران و پهلوانان باستانی کار بخاطر تمرینات داخل گود و بلندکردن وزنههای سنگین در بیرون از گود، اندامهای زیبا و حجیم ساخته بودند. تا سال ۱۳۲۴ شمسی هیچ مسابقهٔ پرورش اندام و یا رقابتی که در آن اندام افراد مورد قضاوت قرار بگیرد، برگزار نشده بود ولی زنده یاد منوچهر مهران اهل مشهد در سال ۱۳۲۲ باشگاه نیرو و راستی را در تهران تاسیس کرد و به این ترتیب بدنسازی در ایران کلید خورد.
اولین بدنساز و وزنه بردار ایرانی
محمود نامجوی از اولین بدنسازان و وزنه برداران ایرانی بود که نخستین مدال طلای جهانی وزنه برداری را در قهرمانی جهان ۱۹۴۹ لاهه برای ورزش ایران به ارمغان آورد و در بازی های آسیایی دهلی نو ۱۹۵۱ اولین وزنهبردار آسیایی شد که توانست رکورد جهانی را ترقی دهد.
اصول پایه در بدنسازی چیست ؟
بدنسازی یعنی تمرین و ورزش با دستگاه های بدنسازی و وزنه ها، پس برای شروع تمرینات بدنسازی به :
ابزار و وسایل استاندارد ورزش بدنسازی
نیاز دارید.ابزار و وسایل بسیاری برای پرورش هر گروه از عضلات در بدنسازی وجود دارند. در گذشته فنر، کش، وزنه و میله مورد استفاده قرار میگرفتند اما امروزه با پیشرفت تکنولوژی و همچین به دلیل اینکه این وسایل به طور دقیق عمل نمیکنند و ممکن است برای فرد خطر آفرین باشند تمامی وسایل به نوعی تبدیل به دستگاه هایی شدهاند که با وزنه کار میکنند و در واقع دقت بیشتری در طراحی آن ها شده است و کار با آن ها راحت تر است.
میتوان به عنوان مثال به دمبل، میله بارفیکس و اسکات اشاره کرد. همچنین میتوانید برای خرید این وسایل و ابزار ها از فروشگاه آنلاین رزان کالا نیز دیدن کرده و از تنوع بالای محصولات ما لذت ببرید.
در فروشگاه ورزشی رزان کالا می توانید دستگاه های ورزشی زیر را با ارزانترین قیمت بازار، اصل و اورجینال به صورت آنلاین و حضوری خرید نمایید:
- انواع تردمیل
- تردمیل های خانگی و تردمیل های باشگاهی
- انواع دوچرخه ثابت از نوع چرخ های ثابت پشتی دار و ایستاده و همچنین انواع دوچرخه های اسپینینگ
- دستگاه های الپتیکال و اسکی فضایی
- هوم جیم ها و دستگاه های چندکاره بدنسازی
- انواع دمبل و وزنه
- انواع کش ها و فنر های ورزشی
- و …
داشتن برنامه غذایی و تغذیه صحیح در بدنسازی
میتوان گفت یکی از مهم ترین یا اصلی ترین پایه ها در بدنسازی برنامه ریزی غذایی است. با افزایش میزان سوخت و ساز بدن باید کالری، پروتئین و ویتامینهای کافی به بدن رسیده تا بتواند جبران نیروی از دست رفته و ساخت عضلات را انجام دهد. در این مرحله از بدنسازی استفاده از مکملهای غذایی بسیار رایج است و با استفاده صحیح از آن ها میتوانید کمک خوبی به ساخت عضلات کنید.
برخی از مواد غذایی مفید برای ورزش بدنسازی
- ماهی
- تخم مرغ
- سینه مرغ
- میگو
- سویا
- آووکادو
- اسفناج
- جوانهها
- خانواده ی توتها
- گوشت گاو
- حبوبات
- موز
- آجیل
- قارچ
- روغن زیتون
- و…
لزوم استراحت کافی و ریکاوری در ورزش بدنسازی
استراحت در بدنسازی به معنای خوابیدن هشت ساعت در شبانه روز نیست یک فرد بدنساز علاوه بر آن باید بین روزهای تمرینش فاصله بیندازد تا عضلات بدنش فرصت کافی برای ریکاوری و ترمیم خود پیدا کنند.
در زمان ریکاوری اسید لاکتیک (عامل کوفتگی عضلات) از تارهای عضلانی خارج شده و بدن پارگیهای خفیفی را که به علت فشار تمرینات به وجود آمده با مواد پروتئینی پر و بازسازی میکند که این عمل منجر به افزایش حجم عضلات میگردد.
همچنین ماساژ نیز میتواند کمک خوبی به سرحال شدن عضلات شما بکند.
برخی از فواید ورزش بدنسازی
در ادامه به مواردی از فایده های ورزش بدنسازی اشاره می کنیم:
- افزایش قدرت عضلات
- دوام طولانی مدت ماهیچه ها
- تناسب اندام
- افزایش قدرت استخوان ها و ماهیچه ها
- سلامتی و زیبایی بدن
- انعطاف پذیری بدن
- افزایش قدرت و سرعت بدن
- کاهش فشارهای عصبی ناشی از کارهای روزانه
- سوخت و ساز بدن را بالا برده و قلب را قوی می کند
- تنظیم فشار خون
- عمر طولانی و افزایش کیفیت زندگی
- ثابت کردن کلسترول خون و ازدیاد هموگلوبین و سلولهای قرمز خون
در کل به شما توصیه میکنیم اگر به سراغ بدنسازی میروید تغذیه مناسب، تمرین با برنامه و استراحت کافی را مد نظر بگیرید و به این ورزش ساده نگاه نکنید. برخی افراد فقط به دنبال کم کردن وزن یا یک ورزش سبک هستند که تحرکی داشته باشند و کمی عرق کنند، ما به این افراد توصیه میکنیم به سراغ بدنسازی نروند و یک ورزش سبک تر انتخاب کنند.
برخی از اشتباهات رایج و بسیار غلط در ورزش بدنسازی
- عدم محاسبه کالری مصرفی در تمرینات بدنسازی
- وزنه زدن و تمرین کردن بدون نوشیدن آب
- تمرین سخت و شدید به طور مداوم
- استراحت نکردن بین تمرینات
- نرفتن به باشگاه برای تمرین
- خوردن فست فود بعد از باشگاه
- انجام تمرینات به صورت تکراری
- استفاده بیش اندازه از مکمل ها
- استفاده غلط از دستگاهها برای تمرین
- کنار گذاشتن حرکت بارفیکس
بدنسازی 90 درصد اراده و پشتکار است و 10 درصد تمرینات فیزیکی